dinsdag 27 december 2011

Lottie Hellingman presenteerde De Nationale Wetenschapsquiz 2011


Lottie Hellingman presenteerde De Nationale Wetenschapsquiz 2011.

 Zitten de échte knappe koppen van Nederland bij de universiteiten of bij de ontwerpers? De 18de editie van De Nationale Wetenschapsquiz (NWO/VPRO) moet uitsluitsel geven. Op zondagavond 26 december nam een team van ontwerpers het onder leiding van Lottie Hellingman op tegen drie wetenschappers.

Deze zes mannen en vrouwen stellen hun creativiteit en kennis op de proef. De kijkers thuis kunnen live via internet meespelen en hun wetenschapskennis testen, aldus presentatrice Lottie Hellingman.

De drie wetenschappers die de eer van de academische wereld moeten gaan verdedigen zijn: theoretisch natuurkundige Erik Verlinde, winnaar van de prestigieuze NWO-Spinozapremie die bezig is met een aanvulling op de Wetten van Newton; biologe Christa Testerink, die onderzoek doet naar stress bij planten en aldus bijdraagt tot het oplossen van het wereldvoedselprobleem; en Peter-Paul Verbeek, de wetenschapsfilosoof die zich waagt op het glibberige pad van ethiek en technologie.

De ontwerpers die het wetenschappelijke team uitdagen zijn Piet Hein Eek, ontwerper, ondernemer en zelfverklaard ‘alleswiller’; Vera Yanovshtchinsky, de leukste architect van Nederland, en Marlies Dekkers, Nederlands meest bekende, succesvolle en ambitieuze lingerie-ontwerpster.

De presentatie is in handen van Lottie Hellingman en Rob van Hattum, de muziek wordt verzorgd door DJ Saint Paul.

Bijna 800.000 kijkers Wetenschapsquiz met Lottie Hellingman

De Nationale Wetenschapsquiz is maandagavond door 792.000 mensen bekeken. Het programma, dat jaarlijks op tweede kerstdag door de VPRO wordt uitgezonden met als presentatrice Lottie Hellingman, eindigde daarmee op de 12e plaats in de lijst van best bekeken programma's van maandag.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde kijkcijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

De winnaar van dit jaar, Mario Stouwie uit Leek, maakte geen enkele fout in de quiz van presentatrice Lottie Hellingman.

Het best bekeken programma op tweede kerstdag was Bananasplit. De TROS-show trok bijna 1,9 miljoen kijkers.

Vorig jaar eindigde hij nog als tweede, maar dit jaar slaagde Mario Stouwie uit Leek erin de Nationale Wetenschapsquiz te winnen. Hij maakte geen enkele fout in de reeks vragen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Gemiddeld beantwoordden de inzenders 6,3 van de 15 vragen goed. Ongeveer 3500 mensen hadden de schriftelijke quiz ingevuld.

Stouwie mag zich een jaar lang de knapste kop van Nederland noemen. Hij weet dat champagnebubbels sneller stijgen dan bierbubbels, omdat bierbelletjes bij het opstijgen weerstand ondervinden van eiwitten. Ook wist hij, als een van de weinigen, dat de zwemtijden dichter bij elkaar komen te liggen als olympische baden 1,5 meter minder diep zouden zijn dan de standaarddiepte.

Mannen en vrouwen scoorden dit jaar even goed. De grote meerderheid had volgens de NWO moeite met de vraag waarom een natte theedoek donkerder is dan een droog exemplaar.

Stouwie wint een reis naar de William Herscheltelescoop La Palma. Sander Hardeman uit Veenendaal maakte de quiz eveneens foutloos, maar aan de hand van loting kreeg hij de tweede plaats toegewezen. Hij won een lang weekend naar Genève en een bezoek aan CERN, het Europese onderzoeksinstituut voor deeltjesfysica.

De VPRO bracht traditiegetrouw de Nationale Wetenschapsquiz met Lottie Hellingman op de buis. De beste individuele speler van de tv-editie was architect Vera Yanovshtchinsky.

donderdag 22 december 2011

Lottie Hellingman presentatrice De Nationale Wetenschapsquiz 2011


Lottie Hellingman presentatrice De Nationale Wetenschapsquiz 2011

NWO en VPRO organiseren voor de achttiende keer De Nationale Wetenschapsquiz met als presentatrice Lottie Hellingman. Op maandagavond 26 december zal een team van ontwerpers het opnemen tegen drie wetenschappers. Vijftien pittige vragen moeten uitwijzen wie de knapste koppen zijn.

Ontwerpers en wetenschappers pakken elkaar hard aan

Zitten de échte knappe koppen van Nederland bij de universiteiten of bij de ontwerpers? De achttiende editie van De Nationale Wetenschapsquiz (NWO/VPRO) onder leiding van Lottie Hellingman moet uitsluitsel geven.

Op maandag 26 december neemt een team van ontwerpers het op tegen drie wetenschappers. Deze zes mannen en vrouwen stellen hun creativiteit en kennis op de proef. De kijkers thuis kunnen live via internet meespelen en hun wetenschapskennis testen.

De drie wetenschappers die door Lottie Hellingman aan de tand gevoeld gaan worden en de eer van de academische wereld moeten gaan verdedigen zijn: theoretisch natuurkundige Erik Verlinde, winnaar van de prestigieuze NWO-Spinozapremie, bezig met een aanvulling op de Wetten van Newton; biologe Christa Testerink, die onderzoek doet naar stress bij planten en zo bijdraagt aan een oplossing van het wereldvoedselprobleem, en Peter-Paul Verbeek, die zich als wetenschapsfilosoof waagt aan de combinatie ethiek en technologie.

De ontwerpers die het wetenschappelijke team uitdagen zijn Piet Hein Eek, ontwerper, ondernemer en zelfverklaard 'alleswiller'; architect Vera Yanovshtchinsky, en Marlies Dekkers, Nederlands meest bekende en ambitieuze lingerieontwerpster.

De presentatie van de quiz is in handen van Lottie Hellingman en Rob van Hattum. De muziek wordt verzorgd door DJ Saint Paul. Uitzending: maandag 26 december 2011, 22.00 uur op Nederland 2. Herhaling: 27 december 2011, 09.15 uur op Nederland 2.

Juniorquiz
In De Nationale Wetenschapsquiz Junior strijden vier basisschoolklassen om de titel 'De knapste klas van Nederland'. In de finale zullen de klassenvertegenwoordigers uit groep 8 van Het Talent uit Lent, 4e Montessorischool de Pinksterbloem uit Amsterdam, Vesterhavet uit Hoofddorp en De Meerpaal uit Terneuzen het tegen elkaar opnemen. Welke klas zal zich een jaar lang 'De knapste klas van Nederland' mogen noemen? Kijk op 28 december om 17.00 uur naar Z@PP (Nederland 3).