dinsdag 27 december 2011

Lottie Hellingman presenteerde De Nationale Wetenschapsquiz 2011


Lottie Hellingman presenteerde De Nationale Wetenschapsquiz 2011.

 Zitten de échte knappe koppen van Nederland bij de universiteiten of bij de ontwerpers? De 18de editie van De Nationale Wetenschapsquiz (NWO/VPRO) moet uitsluitsel geven. Op zondagavond 26 december nam een team van ontwerpers het onder leiding van Lottie Hellingman op tegen drie wetenschappers.

Deze zes mannen en vrouwen stellen hun creativiteit en kennis op de proef. De kijkers thuis kunnen live via internet meespelen en hun wetenschapskennis testen, aldus presentatrice Lottie Hellingman.

De drie wetenschappers die de eer van de academische wereld moeten gaan verdedigen zijn: theoretisch natuurkundige Erik Verlinde, winnaar van de prestigieuze NWO-Spinozapremie die bezig is met een aanvulling op de Wetten van Newton; biologe Christa Testerink, die onderzoek doet naar stress bij planten en aldus bijdraagt tot het oplossen van het wereldvoedselprobleem; en Peter-Paul Verbeek, de wetenschapsfilosoof die zich waagt op het glibberige pad van ethiek en technologie.

De ontwerpers die het wetenschappelijke team uitdagen zijn Piet Hein Eek, ontwerper, ondernemer en zelfverklaard ‘alleswiller’; Vera Yanovshtchinsky, de leukste architect van Nederland, en Marlies Dekkers, Nederlands meest bekende, succesvolle en ambitieuze lingerie-ontwerpster.

De presentatie is in handen van Lottie Hellingman en Rob van Hattum, de muziek wordt verzorgd door DJ Saint Paul.

Bijna 800.000 kijkers Wetenschapsquiz met Lottie Hellingman

De Nationale Wetenschapsquiz is maandagavond door 792.000 mensen bekeken. Het programma, dat jaarlijks op tweede kerstdag door de VPRO wordt uitgezonden met als presentatrice Lottie Hellingman, eindigde daarmee op de 12e plaats in de lijst van best bekeken programma's van maandag.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde kijkcijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

De winnaar van dit jaar, Mario Stouwie uit Leek, maakte geen enkele fout in de quiz van presentatrice Lottie Hellingman.

Het best bekeken programma op tweede kerstdag was Bananasplit. De TROS-show trok bijna 1,9 miljoen kijkers.

Vorig jaar eindigde hij nog als tweede, maar dit jaar slaagde Mario Stouwie uit Leek erin de Nationale Wetenschapsquiz te winnen. Hij maakte geen enkele fout in de reeks vragen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Gemiddeld beantwoordden de inzenders 6,3 van de 15 vragen goed. Ongeveer 3500 mensen hadden de schriftelijke quiz ingevuld.

Stouwie mag zich een jaar lang de knapste kop van Nederland noemen. Hij weet dat champagnebubbels sneller stijgen dan bierbubbels, omdat bierbelletjes bij het opstijgen weerstand ondervinden van eiwitten. Ook wist hij, als een van de weinigen, dat de zwemtijden dichter bij elkaar komen te liggen als olympische baden 1,5 meter minder diep zouden zijn dan de standaarddiepte.

Mannen en vrouwen scoorden dit jaar even goed. De grote meerderheid had volgens de NWO moeite met de vraag waarom een natte theedoek donkerder is dan een droog exemplaar.

Stouwie wint een reis naar de William Herscheltelescoop La Palma. Sander Hardeman uit Veenendaal maakte de quiz eveneens foutloos, maar aan de hand van loting kreeg hij de tweede plaats toegewezen. Hij won een lang weekend naar Genève en een bezoek aan CERN, het Europese onderzoeksinstituut voor deeltjesfysica.

De VPRO bracht traditiegetrouw de Nationale Wetenschapsquiz met Lottie Hellingman op de buis. De beste individuele speler van de tv-editie was architect Vera Yanovshtchinsky.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten