woensdag 1 december 2010

Lottie Hellingman presenteert ook in 2010 weer 'De Nationale Wetenschapsquiz'


Dit jaar zal de Nationale Wetenschapsquiz wederom gepresenteerd worden door Rob van Hattum en Lottie Hellingman.

Lottie Hellingman
Na anderhalf jaar geneeskunde gestudeerd te hebben gooide Lottie Hellingman (1977) het roer om en werd actrice. Ze maakte haar debuut in 1997 met de popmusical Eindeloos! en speelde daarna onder andere in Miss Saigon.

Soms verruilt Lottie Hellingman het theater voor film of televisie. Zo speelde ze in de series Blauw Blauw, De Band en Ijs en is ze sinds kort te zien in de bioscoopflms De Storm en De Hel van ’63. Haar rol in De Storm leverde haar een Gouden Kalfnominatie op voor beste vrouwelijke bijrol.

In het verleden presenteerde Lottie Hellingman met veel plezier Jules Unlimited. Ze heeft dan ook veel zin om opnieuw de wetenschap in te duiken voor De Nationale Wetenschapsquiz.

Rob van Hattum
Rob van Hattum (1955) maakt al zo’n 25 jaar televisieprogramma’s. Hij heeft een grote passie voor wetenschap en technologie en dat is te zien in zijn programma’s. Voor de VPRO maakte hij onder andere Noorderlicht en Noorderlicht Nieuws.

Na zijn middelbare school was Rob geluidstechnicus bij verschillende televisieprogramma’s. Maar al gauw stortte hij zich op het maken van populair wetenschappelijke programma’s en werd daarnaast inhoudelijk directeur van NEMO Science Center.

Rob is al 17 jaar verbonden aan de Nationale Wetenschapsquiz. Daarnaast is hij veel bezig met Wetenschap 24, een samenwerkingsverband tussen Kennislink, NEMO, Teleac en de VPRO.

In samenwerking met NWO organiseert VPRO dit jaar voor de 17e keer ‘De Nationale Wetenschapsquiz’.

Op Tweede kerstdag, zondagavond 26 december, zal een team van mensen uit de wereld van de journalistiek het opnemen tegen een team van kwieke wetenschappers. Presentatie is in handen van Lottie Hellingman. Deze hebben de uitdaging aangenomen om hun creativiteit en kennis op de proef te stellen. Er zullen hen vijftien pittige vragen worden voorgelegd, die moeten uitwijzen in welk team de knapste koppen zitten.

Elk jaar kunt u ook thuis via kranten, tijdschriften en internet meedoen met ‘De Nationale Wetenschapsquiz’. De vragen zullen begin december verschijnen, waarna u zich een aantal weken de kop mag breken over biologische, scheikundige, natuurkundige en andere wetenschappelijke vraagstukken.

Dit jaar zal er geen ‘Voorspel’ plaatsvinden zoals afgelopen jaar, dus u zult zelf uw Binas en andere wetenschappelijke naslagwerken uit de kast moeten rukken om u voor te bereiden op de vragen van dit jaar. Via deze website zullen we u vooraf wel alvast prikkelen met een aantal ‘opwarm’ vragen en filmpjes. Tevens zullen we binnenkort te volgen zijn via Twitter en Facebook.

NWO en VPRO organiseren voor de 17e keer De Nationale Wetenschapsquiz. Op zondagavond 26 december zal een team van journalisten het opnemen tegen drie wetenschappers. Deze zes mannen en vrouwen hebben de uitdaging aangenomen om hun creativiteit en kennis op de proef te stellen. Vijftien pittige vragen moeten uitwijzen wie de knapste koppen zijn.

Elk jaar kunt u ook thuis via kranten, tijdschriften en internet meedoen met De Nationale Wetenschapsquiz. De vragen zullen begin december verschijnen, waarna u zich een aantal weken de kop mag breken over biologische, scheikundige, natuurkundige en andere wetenschappelijke vraagstukken. Via deze website zullen we u vooraf wel alvast prikkelen met een aantal 'opwarm'-vragen en filmpjes.

Wetenschappers vs. journalisten
Deze quiz zullen twee teams bestaande uit 3 wetenschappers en 3 journalisten het tegen elkaar opnemen. Via vijftien vragen strijden zij per team om de eer, maar spelen ook individueel voor de hoofdprijs.

Wetenschappers:
* Albert van den Berg (Spinozalaureaat)
* Remco van der Hofstad (Vidi en Vici)
* Marijke Haverkorn (Vidi, Astron)

Journalisten:
* Harmke Pijpers (BNR)
* Harm Ede Botje (Vrij Nederland)
* Hassnae Bouazza (NRC, Volkskrant)

De jury bestaat uit Marten Scheffer (Spinozalaureaat én winnaar NWQ 2009) en Salomon Kroonenberg (wetenschapper, columnist én winnaar NWQ 1999).

De presentatie wordt wederom verzorgd door Lottie Hellingman. Haar rol in De Storm leverde haar een Gouden Kalfnominatie op voor beste vrouwelijke bijrol. In het verleden presenteerde zij met veel plezier Jules Unlimited. In De Nationale Wetenschapsquiz wordt zij bijgestaan door Rob van Hattum. Van Hattum maakt al zo’n 25 jaar televisieprogramma's. Voor de VPRO maakte hij onder andere Noorderlicht en Noorderlicht Nieuws. Daarnaast is hij veel bezig met Wetenschap 24, een samenwerkingsverband tussen Kennislink, NEMO, Teleac en de VPRO.

Uitzendingen: De Nationale Wetenschapsquiz 2010: zondag 26 december 2010, 21.15 uur op Nederland 2, presentatie Lottie Hellingman.

De Nationale Wetenschapsquiz Junior 2010: zondag 26 december 2010, 17.45 uur op Nederland 3, presentatie ook Lottie Hellingman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten