zaterdag 1 januari 2011

De hersenen van Lottie Hellingman in ‘Jules Unlimited’


De hersenen van Lottie Hellingman in ‘Jules Unlimited’, volume graphics.

Lottie Hellingman verdiept zich in de mogelijkheden om objecten 3-dimensionaal op een computer te manipuleren. Op zich niets nieuws, maar tijdens de demonstratie vraagt ze of zoiets ook mogelijk zou zijn met een model van haar hersens.

De VARA brengt opnieuw een aantal afleveringen uit de 15de serie van ‘Jules Unlimited’, die eerder werden uitgezonden in april en mei 2004. Menno Bentveld, Paul Luycx en Lottie Hellingman gingen wekelijks weer een groot aantal bewonderenswaardige uitdagingen aan op het gebied van sport, wetenschap en techniek. Ze reisden van de zon in Florida en de Egyptische woestijn naar de sneeuw ten noorden van Moskou.

De serie werd afgesloten met ’Unlimited Jules 1989-2004’ naar aanleiding van het 5-jarig jubileum dat ‘Jules’ vierde in 2004. In drie afleveringen vertellen de huidige presentatoren, maar ook de Jules-veteranen aan de hand van fragmenten over hun meest indrukwekkende Jules-momenten. ‘Jules Unlimited’ was wekelijks te zien om 19.30 uur bij de VARA op Nederland 3.
Lottie Hellingman volgde haar opleiding aan het Nederlands Kinder Theater te Purmerend maar brak door met haar rol in de musical EINDELOOS (Dick Hauser) waarna MISS SAIGON (Joop van den Ende Theaterproducties) volgde en BLOOD BROTHERS (Joop van den Ende Theaterproducties, waarmee ze de Pall Mall Export prijs 1998 won. Hierna deed zij in 2000 de musical KONING VAN KATOREN (Nominatie John Kraaijkamp musical award 2001, Beste Vrouwelijke Hoofdrol), speelde in 2002 het toneelstuk FLATZOOI en was in 2004 te zien in SCHEEPSJONGENS VAN DE BONTEKOE (Peter de Baan). In 2004/2005 speelt zij in het stuk DE GELUKKIGE MANDARIJN (regie Porgy Fransen).

Lottie Hellingman presenteerde vanaf 2001 het programma JULES UNLIMITED (VARA) waarmee zij de hele wereld afreisde. Daarnaast presenteerde zij ook de NEDERLANDSE DANS DAGEN (NPS) en was zij als actrice te zien in diverse gastrollen o.a. IN DE PRAKTIJK (EO), DOK 12 (Endemol Nederland) , SAM SAM (Endemol Nederland), IK BEN WILLEM (VPRO), HARTSLAG (NCRV) en ECHT WAAR (EO).

Lottie Hellingman speelde een vaste rol in de politieserie BLAUW BLAUW, een vaste rol in de comedy serie DE BAND (VARA) en zij had de hoofdrol in IJS een dramaserie waarvoor zij Het Gouden Beeld 2001 won voor Beste Actrice Drama van de Nederlandse Academy Awards en was in 2003 in de telefilm DEINING (Nicole van Kilsdonk) te bewonderen. Op het witte doek was zij in 1998 te zien in een rol in MISSING LINK (Ger Poppelaars). Lottie spreekt ook veel stemmen in voor tekenfilms, zo was zij te horen in PRINCE OF EGYPT, ANTZ, SPY KIDS, STUART LITTLE II, GUMMIEBEREN en HAPPY FEET.

De VARA presenteert met Jules Unlimited een avontuurlijk en wetenschappelijk programma. Een drietal presentatoren trekken individueel de wereld rond om de kijkers kennis te laten maken met verschillende activiteiten. Sporten als rotsduiken en BMX rijden passeren de revue. De nadruk ligt wel op het extremere werk waarbij het de presentatoren niet spannend genoeg kan zijn zoals ballon-drop-hanggliding. Over het algemeen zijn de onderwerpen van het programma sportief en vooral ook experimenteel getint. Per uitzending speelt één activiteit de hoofdrol waarnaast de andere twee activiteiten van kleinere aard zijn. Het programma kent vele verschillende samenstellingen van presentatoren, dit komt door de lange looptijd van het programma. De belangrijkste gezichten van Jules Unlimited waren wel Jan Douwe Kroeske, Lottie Hellingman en Menno Bentveld.

Presentatie Annette van Trigt (1990), Jan Douwe Kroeske (1990-1999), Pien Savonije (1990-1991), Pieter Jan Hagens (1990-1994), Mieke van der Wey (1990-1993), Yvette Forster (1994-2001), Menno Bentveld (1996-2005), Paul Luycx (2000-2005), Lottie Hellingman (2001-2005)

Jules Unlimited is een televisieprogramma dat oorspronkelijk vanaf 1990 door Jan Douwe Kroeske, Pieter Jan Hagens en Mieke van der Weij werd gepresenteerd voor de VARA. Later deden Lottie Hellingman, Paul Luycx en Menno Bentveld alle "stunts".
In het programma doen de presentatoren wetenschappelijke experimenten en proberen ze extreme sporten en hobby's uit.

Het programma is opgebouwd uit drie onderdelen die in elkaar zijn gevlochten. Zo wordt in het begin het hoofdonderwerp geïntroduceerd, afgewisseld met de twee overige onderwerpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten